Historien om Hotel Bügelhof
Ödet förde skidåkningen till Sälen
Heinrich, Josef Schwalm Österrikaren från utkanten av Kitzbühel var en av de första och bland de som var bättre på att åka skidor utför. Redan som ung bestämde sig Heinrich att kunna åka på snön måste vara det roligaste som finns. Efter att ha gjort ett 60tal olika varianter av skidor hittade han rätt.
1929 när Heinrich hade fått bra kontroll på skidåkningen var han ute på Hahnenkamm Alm (äng) där idag det berömda Hahnenkammrennen går varje år i januari. När han stannade till precis efter det branta partiet Mausfalle där han flög minst 60-80 meter ser han en pojke som står längre ner i dalen och vinkar.
Pojken berättade att det var en man från ett annat land som sökte honom.
Curt-Ewert som föddes 1912 tog studenten i Norra Latin var mycket aktiv i föreningslivet och hade hört talas om Heinrich, Josef Schwalm. Så han var bara tvungen att besöka honom. De blev goda vänner och pratade bara om skidåkning. Något de båda var begeistrade av.
Heinrich besökte Sverige och Sälen som Curt-Ewert var förtjust i. Han berättade att – Hit skall jag ta folk för att åka skidor. Heinrich instämde. Sagt och gjort, lift byggdes i backen ovanför Sälfjällstorget kallat idag. 1935 upprätades ”gamla” Sälenstugan. Skidåkning och turism blev ett faktum.
De båda förblev vänner livet ut.
1968 togs det första spadtaget till det som idag är Hotel Bügelhof. Hotellet öppnades 1971 och har drivits i många konstellationer och namn. Så som Hotell Tangen, Hotell tre hästar, Hotell Jonas.
Heinrich fick en son i mars 1944 Manfred Heinrich, Josef Schwalm. Heinrich berättade ofta hur vackert det var i fjällen och Sälen. Manfred som också var en nyfiken man, bestämde sig för att åka till Sälen och uppleva det Pappa Heinrich hade upplevt. Manfred som studerat på hotell skolor i Schweiz stannade kvar i Sälen och tog över hotellet. Han döpte det till Hotel Bügelhof 1989-2004 efter ett gårdsnamn från sin by utanför Kitzbühel.
Idag drivs Hotel Bügelhof av Ulf Clacton, Ylva och Kalle Strömmer med personal. Kärleken för Österrike finns självfallet kvar och kommer så förbli liksom glädjen att serva andra människor och överträffa deras förväntningar.